Eenzaamheid

Eigen Wij heeft oog voor Eenzaamheid

Eenzaamheid is een steeds groter wordend probleem. Ook al heb je het gevoel dat je daar alleen in bent, er zijn heel veel mensen die hier van tijd tot tijd last van hebben. Terwijl je verbonden voelen met andere mensen juist heel belangrijk is voor je gevoel van erkenning en waardering. Eenzaamheid speelt helaas een grote rol bij veel ouderen, maar komt eigenlijk voor in alle lagen van de bevolking. Daarom vinden we het belangrijk om evenementen te organiseren die speciaal aandacht besteden aan dit onderwerp en mensen het gevoel te geven dat ze wél gezien worden.


NOTE: Onze ruimte bruist van energie voor activiteiten die de maatschappij ten goede komen en persoonlijke groei stimuleren. Helaas zijn feestjes niet inbegrepen in ons aanbod. Kom langs en ontdek hoe we samen impact kunnen maken!

Oog voor evenementen

Écht iemand zien, en echt gezien worden wie je echt bent. Wij vinden dat het belangrijkste wat er is. Daar wordt de wereld mooier, en mensen blijer van.

Onze ‘Oog voor’-evenementen staan altijd in het teken van verbinding en zelfontplooiing. Een plek waar jij jezelf kunt zijn en op je gemak andere mensen kunt leren kennen. 

Aankomende evenementen voor eenzaamheid

Gratis thee & koekjes

Elke woensdag tussen 10.00 & 12.00 uur kun je gewoon bij ons binnen stappen voor een lekker bakkie, een heerlijke koekje,
én natuurlijk een luisterend oor.

Zienderogen

We hebben inmiddels al een hoop mensen blij kunnen maken met onze ‘Oog voor’-evenementen.
 Zien hoe we zo iets betekenen voor een ander is onbetaalbaar. We zijn trots op onze succesverhalen!

Lisette Piket

Lisette is vrijwilligerscoördinator bij Eigen Wij. Of ‘opperhoofd vrijwilligers’, zoals Anita het noemt. Van het maken van roosters, inkopen doen voor koffie- en thee ochtenden tot het altijd gevuld houden van het menstruatie kastje. Deze enthousiaste dame is naar eigen zeggen best nadrukkelijk aanwezig, maar heeft dit niet altijd durven zijn. Tijdens een pittige periode in haar leven kwam zij in contact met Eigen Wij.

‘Eigen Wij is zoals familie hoort te zijn’

Lees meer

‘In 2018 viel mijn oog op een oproepje van een vriendin. Zij schreef over een open dag bij Eigen Wij. Jarenlang woonde ik tegenover de stichting, maar nooit eerder had ik een voet over de drempel gezet of ook maar de neiging gehad binnen te lopen. Toch geloof ik dat bepaalde dingen precies op het juiste moment gebeuren, want vanbinnen voelde ik dat ik juist die stap wél eens moest nemen. Ik was destijds zo’n zes maanden clean, maar absoluut niet gelukkig. Hing tegen een depressie aan. De 12-stappen die wij doorlopen tijdens meetings hebben iets spiritueels. Yoga leek mij daarom altijd al heel tof, maar ‘dat kon toch niets voor mij zijn?’. Een verslaving doet wat met je eigenwaarde. Je ziet beren op de weg die er helemaal niet zijn, een negatief stemmetje in je hoofd die vooral benoemt wat je niet kunt.

Er werden regelmatig evenementen georganiseerd bij Eigen Wij. Anita belde mij dan als er iemand ziek was, ik woonde immers aan de overkant. Dat ik dan niet hoefde te betalen vond ik verschrikkelijk, maar ik ging toch. Keer op keer hoorde ik weer dat stemmetje dat ik niet creatief genoeg was. Niet goed genoeg om een dromenbord of dromenvanger te maken. Langzaam maar zeker zette ik dat stemmetje opzij. Durfde ik mijn enthousiasme weer ruimte te geven, het hoeft ook allemaal niet perfect. Ik heb de lelijkste schilderijtjes gemaakt, maar ik heb dat wél gedaan. De hele sfeer is er goed, iedereen is er gewoon oke. Relaxed. En dat is de bedoeling. Bij Eigen Wij zagen ze iets in mij wat ik heel lang ben kwijt geweest. Ik mocht er zijn. Ik bloeide op. Het begon met het bijwonen van evenementen en yoga-lessen van Manon, waarna ik werd benaderd te helpen met kleine dingen. Matjes leggen ter voorbereiding op de les, later ook koffie en thee zetten op de woensdagochtend.

Nadat ik twee jaar clean was kwam het besef. Ik ben toch niet clean geworden om dit leven te lijden? Vast in een ongelukkig huwelijk, gewoon niet happy. Met behulp van mijn meetings en de steun van Eigen Wij heb ik in 2020 besloten mijn scheiding door te zetten. Voor mijzelf te kiezen. Nu woon ik samen met een van mijn twee kinderen in een fijne woning. Eigen Wij is mijn tweede huiskamer geworden. Ik voel me er veilig, geliefd en gezien. Niet veroordeeld. Van iemand die voor weinig mee mocht doen met de yoga, naar iemand met veel verantwoordelijkheden. Zeker een drukke bedoeling en soms ook knap lastig. Laatst organiseerde wij iets met zeepkisten en broodjes, maar ik had niet genoeg vrijwilligers. Toen heb ik een koekblik verslaafden in herstel opengetrokken en dat heeft echt heel tof uitgepakt. Jongens die de koksopleiding volgen hielpen broodjes smeren, een goede vriend van mij is meubelmaker en hielp zomaar zeepkisten bouwen. Ik vind het geweldig te zien dat mensen bij Eigen Wij de ruimte krijgen om te groeien en zichzelf te zijn. Zichzelf te vinden. Kijk naar mij.

Oh, en dat dromenbord wat ik maakte op 24 maart 2019? Alles is uitgekomen. Toevallig? Dat denk ik niet. Tijd om een nieuw dromenbord te maken. ‘

- geschreven door Michelle Groeneveld

Eveline

52 jaar

Eigen Wij is een prachtige plek die mij verbindt met hele mooie mensen, waaruit zelfs vriendschappen voor het leven zijn ontstaan. Het is voor mij ook een springplank geweest om workshops te durven geven en een start te maken met het opbouwen van een eigen netwerk.

Eigen Wij is een soort familie met mensen die hart hebben voor elkaar, de natuur, kwetsbaardere groepen in de samenleving. Mensen met een sociaal hart die graag samen de wereld een stukje mooier willen maken. Het is een heerlijke plek die ik iedereen gun.

Maak de wereld een stukje mooier

Vanuit onze stichting financieren we Eigen Wij-evenementen voor nieuwkomers, kwetsbare kinderen en eenzame mensen. Deze evenementen zijn voor iedereen en daarom altijd gratis.

Met hulp van jouw donatie zorgen we ervoor dat er voor alle mensen een plekje is om samen te komen en verbinding te voelen, met zichzelf en anderen.

Steun ons met een donatie

  • Kies zelf of je eenmalig of maandelijks wil doneren.
  • Kies zelf de hoogte van het bedrag.
  • Betaal gemakkelijk en veilig met IDEAL.