Aftrekbaar doneren

Aftrekbaar schenken of doneren aan Stichting Eigen Wij

Door te doneren aan Eigen Wij, steun jij de bestrijding van eenzaamheid. 
Als jouw donatie aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je een deel van dat bedrag terugvragen aan de belastingdienst. Eigen Wij heeft namelijk ANBI-status.


NOTE: Onze ruimte bruist van energie voor activiteiten die de maatschappij ten goede komen en persoonlijke groei stimuleren. Helaas zijn feestjes niet inbegrepen in ons aanbod. Kom langs en ontdek hoe we samen impact kunnen maken!

Aftrekbaar schenken (ANBI)

Eigen Wij heeft ANBI-status. Dat betekent dat schenkingen aan Eigen Wij die aan bepaalde voorwaarden voldoen, aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Een deel van het bedrag dat je schenkt, krijg je dus terug van de belastingdienst.

Hoeveel je terugkrijgt, hangt zowel af van het bedrag, als van de manier waarop je doneert. Je kunt namelijk kiezen tussen een periodieke schenking of eenmalige schenking. Hieronder leggen we je de verschillen uit.

Periodieke schenking of donatie

Bij een periodieke schenking beloof je de komende vijf jaar (of langer) ieder jaar hetzelfde bedrag aan stichting Eigen Wij te schenken. Je mag zelf weten welk bedrag je schenkt, en of je dat bedrag in één keer of in delen wilt betalen.

Als je doneert via een periodieke schenking is het gehele bedrag aftrekbaar. Dat betekent dat je een derde tot de helft van het gedoneerde bedrag terugkrijgt van de belasting, afhankelijk van je inkomen. Hoeveel je precies terug krijgt, kun je berekenen via de website van de schenkservice.

Een periodieke schenking moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je doneert jaarlijks hetzelfde bedrag aan Eigen Wij
  • Je doneert minimaal vijf jaar achter elkaar
  • Je hebt de schenking vastgelegd in een overeenkomst (deze regelt Eigen Wij voor je!)

Voordelen van periodiek schenken

Door aftrekbaar te schenken lever je een bijdrage aan de missie om eenzaamheid tegen te gaan en krijg je bovendien een deel van het geschonken bedrag terug. Door hier slim mee om te gaan, kun je je donatiebedrag vergroten zonder zelf meer te betalen. Hoe dat werkt? Zo bijvoorbeeld:

Stel: je schenkt ieder jaar 100 euro. Je doneert dat bedrag op een niet-aftrekbare manier en krijgt dus geen belastinggeld terug. Maar dan stap je over op een periodieke schenking. Je betaalt de komende vijf jaar 159 euro per jaar, maar krijgt daarvan 59 euro terug van de belastingdienst (afhankelijk van je inkomen). Daardoor betaal je netto nog steeds 100 euro per jaar, en ontvangt Eigen Wij meer geld om de strijd te eenzaamheid te financieren!

Eenmalige schenking of donatie

Bij een eenmalige schenking is niet het gehele bedrag aftrekbaar van de inkomstenbelasting, maar een deel daarvan. Als je eenmalig wilt schenken, dient het donatiebedrag minimaal 1% van je jaarlijkse inkomsten te zijn, en minimaal 60 euro. Alles wat je boven die 60 euro betaalt is aftrekbaar, tot aan het maximum van 10% van je jaarinkomen.

Periodiek of eenmalig doneren?

Voor de meeste mensen is periodiek doneren voordeliger. Dat is omdat bij periodieke donaties het gehele bedrag aftrekbaar is, en bij eenmalige donaties slechts een deel van het bedrag. Bovendien moet een eenmalige donatie tussen de 1 en 10% van je inkomen zijn (minimaal 60 euro). De meeste mensen kiezen daarom voor periodieke donaties. Als je een groot bedrag aan Eigen Wij wilt doneren, kan een eenmalige schenking fiscaal aantrekkelijk zijn.

Je kunt natuurlijk ook doneren aan Eigen Wij zonder daarbij aan de voorwaarden voor aftrekbaar schenken te doen. Ook met die gift is Eigen Wij natuurlijk heel blij, want iedere donatie draagt bij in de strijd tegen eenzaamheid. Niet-aftrekbaar doneren kan trouwens ook snel en gemakkelijk via het donatieformulier.

Hoe kom ik aan een schenkingsovereenkomst?

Wil je periodiek of eenmalig schenken aan Eigen Wij? Super! Eigen Wij maakt het je zo makkelijk mogelijk. Je hoeft alleen maar bij aan te geven hoeveel je (per jaar) wilt doneren. Eigen Wij stelt vervolgens een schenkingsovereenkomst voor je op en stuurt deze zo snel mogelijk naar je op. Met deze overeenkomst kun je een deel van je belastinggeld terugvragen. Dat doe je door de gegevens van de schenking in te vullen op je belastingaangifte.

Voor meer informatie kun je terecht bij de belastingdienst, maar je kunt ons natuurlijk ook even een mailtje sturen. We vertellen je graag meer!

Zakelijk doneren of schenken (aftrekbaar)

Eigen Wij beschikt over de ANBI-status waardoor het voor bedrijven fiscaal aantrekkelijk is om aan Eigen Wij te doneren. Als bedrijf mag je een gift aan Eigen Wij namelijk aftrekken van je winst, waardoor je daarover geen belasting hoeft te betalen. Je kunt over maximaal 50% van je winst aftrek krijgen (maximaal 100.000 euro). Meer weten? Neem dan contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!